[Mini Case Study] Buku ‘Short Stories’

Masa Bacaan : 4 minit

Jika anda selalu research di Amazon dan perasan kebelakangan ini,atau  mungkin sejak permulaan tahun 2022.

Terdapat satu trend atau kategori buku yang sedang meningkat naik.

Trend ini saya panggil trend ‘Short Reads’

Iaitu buku-buku bergenre fiction yang mana merupakan kompilasi kisah-kisah fiksyen dan digabungkan didalam satu buku.

Buku ini selalunya memaparkan beberapa siri cerita pendek dengan gabungan beberapa illustrasi ringkas berwarna hitam putih.

Setiap cerita pendek didalam buku tersebut merupakan kompilasi cerita yang berunsur nilai moral dan memberikan pengajaran.

Sejak awal 2022, trend buku sebegini mula meningkat permintaannya.

Boleh agak kenapa?

Ya benar.

Cerita pendek lebih senang dihasilkan dengan bantuan ‘Artificial Intelligent’. Dengan kemampuan AI sekarang, lebih ramai penerbit persendirian mula terbitkan buku ‘Short Reads’ ini di Amazon.

Menariknya, jika dilihat pada ranking buku-buku yang dinobatkan Best Seller di Amazon, kebanyakannya adalah buku-buku kompilasi cerita pendek. Maknyanya, buku sebegini sentiasa mempunyai permintaan yang tinggi oleh pembeli.

Sasaran untuk pembaca buku sebegini adalah sekitar umur 7 ke 12 tahun.

Mereka adalah sasaran yang sentiasa mempunyai permintaan yang tersendiri.

Kenapa buku 'Short Reads'?

Jika anda belum tahu.

Sebenarnya, penerbitan buku yang dihasilkan menggunakan AI adalah dibenarkan oleh Amazon.

Asalkan buku tersebut tidak menyalahi mana-mana penggunakan ‘copyright’ dan ‘trademark’ yang didaftarkan. Jika syarat itu boleh diikuti, anda bebas untuk menggunakan AI didalam buku terbitan anda.

Trend buku Short Reads ini mula meningkat permintaanya di Amazon dan sekaligus membantu penerbit persendirian yang lain mula terbitkan buku sebegini dengan kos yang rendah.

Jika sebelum ini, kos untuk hasilkan cerita-cerita pendek ataupun apa-apa penulisan fiksyen memerlukan anda laburkan wang yang sangat tinggi bagi membayar ‘ghostwriter’ tuliskan bagi pihak anda. Jika anda mampu tuliskan sendiri, ianya sedikit sebanyak membantu untuk kurangkan kos. Tapi kebanyakkannya adalah memerlukan kos yang tinggi.

Dengan adanya bantuan penulisan menggunakan AI ini, ianya memberikan peluang kepada penerbit persendirian seperti saya untuk meneroka trend ‘Short Reads’ ini.

Short Reads. Seperti namanya, untuk hasilkan buku ini menggunakan AI. Anda hanya perlu kreatif dan memberikan arahan ‘prompt’ yang jelas kepada AI bagi mendapatkan hasil penulisan yang unik dan menarik.

Cabarannya adalah dari prompt yang jelas dan teratur. Saya faham, ramai alami masalah dengan prompt apabila menggunakan Artificial Intelligent. Itu pentingnya unutk memberikan arahan yang jelas kepada AI bagi dapatkan content yang unik.

Royalti buku ini RM 5,952.76 SEHARI.

Ya. Royalti lebih RM5,000 untuk SEHARI ya.

Jika sebulan boleh kira sendiri. 🧮

Yang lebih menariknya, buku ini baru diterbitkan 3 bulan sebelum case study ini ditulis.

Betul-betul buat duit ya penulis buku ni..

…atau chatgpt yang ‘tuliskan’ bagi pihak dia? 🤔

Boleh jadi juga kan..

Memang sangat tinggi potensi buku 'Short Stories' ini.

Dengan ada nya AI ni, semua orang pun boleh terbit buku short stories macam ni. Yang penting, walaupun kurang pandai english tetap boleh terbit buku di pasaran luar negara.

Lebih-lebih lagi, pasaran luar ni sangat besar ya.

Silap-silap, buku kita ni boleh terus terjual sampai 10 tahun lamanya. Evergreen orang kata.

Macam mana nak 'tiruvasi' buku tu?

Tak lah rumit sebenarnya.

Yang penting sekali perlu tahu anda nak terbitkan buku didalam kategori apa, siapa target pembaca, berapa jumlah stories yang nak di’compile’kan?

Seperti contoh buku diatas ni, dia targetkan pada pasaran kanak-kanak, kategori cerita humor, dan dia compile lebih 127 cerita ringkas dalam satu buku.

Jadi, macam mana nak ‘tulis’ story macam tu?

Saya lebih SARANKAN untuk anda gunakan AI bagi dapatkan content story macam tu. Lebih senang dan cepat.

Anda boleh guna mana-mana AI tools yang anda rasa nak guna. 

Tapi..

Saya lebih sarankan untuk guna ChatGPT.

Sebab apa?

Sebab ChatGPT merupakan pioneer untuk penulisan long form content ni. Kiranya guna ChatGPT lebih mudah untuk create content yang panjang.

Sesuai jika kita mahu hasilkan content untuk buku.

Lihat video dibawah untuk lebih mudah faham bagaimana saya gunakan ChatGPT bagi dapatkan content short stories saya.

Menarik kan? Kurang 3 minit boleh siap satu short stories..

Sebenarnya, tools dalam video ni saya gunakan satu features baharu yang ChatGPT keluarkan beberapa minggu lepas.

Yang mana dengan features ini, saya cipta CHATBOT bagi hasilkan short stories hanya dengan beberapa step mudah sahaja.

 

  1. 🎯 Pilih ‘Target Pembaca‘ untuk buku anda.
  2. 🎭 Seterusnya, pilih ‘genre‘ bagi stories anda.
  3. ✍ Selepas itu, pilih style penulisan pula.
  4. 📑 Akhir sekali, pilih berapa chapter yang anda mahu GPT hasilkan.
  5. 🪄 Tadaaa, Siap tajuk, beserta chapter stories. 

 

Step seterusnya, nda hanya perlu arahkan gpt untuk proceed dengan next chapter. 

Apabila siap kesemua chapter, copy & paste pada dokumen microsoft word atau canva untuk dijadikan buku anda.

Sekarang, kanak² pun boleh buat buku sendiri kan?

Simple dan Mudah.

Dah tak perlu susah payah atau laburkan kos yang mahal semata-mata nak dapatkan content stories macam kat atas ni.

Guna je ChatGPT ni.

Lepas tu, kalau nak cuba tools macam kat atas ni.. 

Boleh tekan button bawah ni 👇🏻

🤫🔉 Masukkan kod: CREATOR untuk tambahan diskaun..

p/s: Ada lebih 30 jenis stories yang boleh anda hasilkan menggunakan ChatGPT Book Creator ni.

Mula terbitkan buku 'Short Stories' anda sekarang!

Terbit Buku di Amazon
Subscribe dibawah untuk terima 1 email newsletter mingguan dari saya cara & peluang buat duit di Amazon.

1 email setiap Sabtu. Unsubscribe anytime.

error: Alert: Content selection is disabled!!