author-kindle

Case Study Hasilkan 5 Angka Jual Buku Nota Sahaja.

Bunyinya macam pelik kan? Tak kan lah jual BUKU NOTA pun boleh dapat sampai 5 Angka..  Ada juga permintaan untuk buku macam ni? 

Itu juga yang saya fikir masa mula-mula tahu mengenai peluang buat duit dengan menjual buku di Amazon.com ni..

Bagi yang belum atau tak tahu, Amazon.com merupakan platform ecommerce terbesar di dunia. 

Ya, sama juga dengan website SHOPEE yang anda selalu membeli tu.. 

Cumanya Amazon ni dia conquer WORLDWIDE. Satu Dunia..

 

Okay.. Seterusnya saya kongsikan bagaimana saya start..

Bagaimana saya bermula..

Saya bahagikan kepada 3 Fasa iaitu:- 

+ Fasa Kajian

+ Fasa Tindakan

+ Fasa Autopilot

Ketiga-tiga fasa ini akan saya huraikan lebih detail bagaimana saya bermula dari membuat beberapa research, sehingga buku terjual secara autopilot dan seterusnya mendapat pendapatan pasif setiap bulan.

FASA KAJIAN

Di fasa ini, saya mula menyedari bahawa, permintaan untuk buku-buku nota ataupun dipasaran luar lebih dikenali sebagai ‘Low Content Books‘ sebenarnya adalah SANGAT-SANGAT TINGGI. Buku sebegini terdiri daripada buku-buku seperti:-

  • Buku Composition

  • Buku Journal

  • Buku Diari

  • Buku Planner Tahunan

  • Buku ‘Guest Book’

Buku seperti diatas mempunyai permintaannya yang tersendiri yang mana ‘demand‘ untuk buku ini meningkat secara mendadak pada tempoh suku tahun keempat (Q4) iaitu bermula September – Disember setiap tahun.

Saya mula mengkaji bagaimana untuk menghasilkan buku-buku seperti ini dan seterusnya menjual di pasaran luar negara. 

KDP dari Amazon

Rupa-rupanya Amazon memang ada menyediakan satu platform untuk penulis dan penerbit buku menerbitkan buku mereka sendiri tanpa perlu melalui syarikat-syarikat penerbitan ataupun orang tengah bagi memasarkan karya mereka. 

Platform tersebut ialah Amazon Kindle Direct Publishing (KDP).

KDP membenarkan kita sebagai ‘Content Creator‘ untuk menerbitkan manuscript kita dan seterusnya menjual manuscript tersebut didalam bentuk buku di platform Amazon itu sendiri.

Jika Amazon membenarkan kita untuk menerbitkan apa-apa manuscript PDF dan terjemahkan didalam bentuk sebuah buku. Jadi, ianya satu peluang untuk saya terbitkan apa-apa konten didalam pdf kepada sebuah buku. 

Menariknya, semua proses akan diuruskan oleh pihak Amazon sendiri..

Bermula dari

PROSPEK BUAT PEMBELIAN -> AMAZON PRINT BUKU -> PACKING -> PENGHANTARAN BUKU 1-2 HARI.

Semuanya diuruskan oleh AMAZON . Anda sebagai CONTENT CREATOR hanya perlu sediakan konten sahaja untuk dijadikan buku. 

Dari situ saya lihat potensi tinggi untuk saya pasarkan konten berbentuk buku-buku kosong ataupun buku latihan ke pasaran luar negara. 

Di Amazon, buku ini dikenali sebagai ‘Composition Notebook

Boleh dikatakan buku KOSONG seperti ini sentiasa terjual sepanjang tahun di Amazon. Lebih-lebih lagi pada akhir Q3 iaitu July-Ogos yang mana waktu itu merupakan waktu bermulanya sesi persekolahan yang baru di United States, ataupun dikenali sebagai Musim ‘Back To School

Dibawah saya tunjukkan antara buku ‘Composition’ yang dijual di Amazon. Ataupun anda boleh juga search disana dengan keyword ‘Composition Notebook’

FASA TINDAKAN

Seterusnya, didalam fasa ini.. 

Saya mula mencari dimana untuk dapatkan konten bagi menghasilkan buku-buku seperti ini.

Hasil kajian saya, saya menemui beberapa software untuk menghasilkan konten untuk buku-buku berbentuk BUKU NOTA ini. (Konten ini akan diberikan PERCUMA untuk pembeli Amazpreneur)

Kesemua templat diatas diberikan secara PERCUMA untuk pembeli-pembeli Amazpreneur.

Ini adalah salah satu cara saya bagi membantu mereka menghasilkan buku dengan lebih MUDAH dan CEPAT.

Didalam FASA TINDAKAN ini juga, setelah selesai masalah untuk mendapatkan konten. Saya cuma perlu mencari jalan bagaimana untuk menghasilkan COVER BUKU iaitu cover hadapan buku saya supaya ianya kelihatan LAIN dan UNIK berbanding buku-buku lain yang turut terjual di Amazon.

Hasil dari beberapa carian di Amazon, saya dapati cover yang simple dan catchy lebih senang terjual berbanding cover yang memaparkan imej-imej yang terlalu sarat ataupun imej yang tidak mempunyai nilai ‘Personal Touch’ (Audience kita adalah pelajar sekolah & universiti)

Saya mempunyai ‘Basic Skill’ didalam Photoshop, jadi adalah tidak menjadi masalah untuk menghasilkan design seperti diatas.

Untuk student Amazpreneur yang kurang arif mengenai Photoshop, saya ada sarankan untuk menggunakan CANVA.com dan PowerPoint.

FASA AUTOPILOT

Okay, selepas selesai kesemua konten manuscript dan cover buku.

Seterusnya saya submitkan konten tersebut melalui Amazon KDP. Untuk pengetahuan anda, langkah-langkah untuk anda submit konten tersebut sangatlah mudah dan mesra newbie. Jadi, tidak menjadi masalah jika anda KURANG FASIH ENGLISH ataupun kurang mahir dengan amazon. 

Amazon KDP sudah memudahkan anda sebagai Content Creator mereka untuk menghasilkan konten iaitu buku kepada mereka untuk dijual di platform mereka. 

Tahukah Anda?

Amazon sebenarnya LEBIH SUKA jika content creator mereka mampu memberikan konten (BUKU) untuk mereka jual. 

LEBIH banyak buku yang kita hasilkan, LEBIH banyak peluang untuk kita dapatkan PASSIVE INCOME

Okay, selepas selesai SUBMIT KONTEN ke KDP, anda hanya perlu tunggu buku-buku NOTA anda itu terjual di Amazon. 

SIFIR 1x1 = 100

Jika anda tak faham dengan sifir yang saya tunjukkan, saya akan ceritakan..

Untuk 1 buku COMPOSITION yang kita hasilkan sebenarnya kita boleh DUPLICATE ataupun jadikan tambahan buku lain pula. 

Sebagai contoh, anda hasilkan buku dengan cover UNICORN, kontennya adalah konten bagi buku composition. Anda boleh hasilkan buku composition lain dengan hanya menukar COVER sahaja.

Isi kontennya tetap SAMA. Tiada masalah. Ianya dibenarkan oleh Amazon. 

Jadi, dengan cara DUPLICATE COVER sahaja anda mampu hasilkan 100 buku composition dengan mudah dan cepat.

Dengan cara ini juga, saya boleh mengAUTOPILOTkan jualan buku-buku saya di Amazon.

Semuanya dilakukan oleh Amazon. Bermula dari PRINT buku.. SHIPPING buku.. Dan juga CUSTOMER SUPPORT..

Jika anda berminat untuk belajar LEBIH DETAIL dan LEBIH JELAS mengenai cara saya jana 5 Angka dengan menjual buku di Amazon…

Saya ada sediakan PANDUAN PERCUMA untuk anda belajar dan FAHAMI bagaimana cara ini membolehkan anda untuk jana income secara pasif setiap bulan.

Klik je link dibawah ini dan anda akan dibawa ke Akses Percuma..

Kongsikan Di

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter

    5 replies to "Case Study Hasilkan 5 Angka Jual Buku Nota Sahaja."

Comments are closed.