Sebenarnya, dah lama saya ingin hasilkan artikel sebegini yang mana memudahkan pembaca untuk memahami bagaimana konsep terbitkan buku di Amazon ini dengan lebih mudah.

 

Untuk artikel kali ini, saya mahu dedahkan beberapa buku ‘bestseller’ & cara bagaimana untuk hasilkan content seakan sama dengan buku-buku tersebut.

Jadi, untuk siri case study kali ini, saya mahu namakan SIRI CASE STUDY: BEDAH BUKU.

Yang mana dalam siri-siri ini saya akan dedahkan dengan lebih detail bagaimana anda lebih faham dan dapat memahami content yang berpotensi untuk jadikan buku anda bestseller di Amazon.

Buku Aktiviti Berkonsepkan ‘Fine Motor Skill’

Saya rasa, ramai tak sedar ataupun kurang faham bagaimana kita boleh aplikasikan konsep ‘Fine Motor Skill’ ataupun kemahiran untuk kawalan tangan untuk anak-anak melalui aktiviti di dalam buku.

Apa yang akan saya tunjukkan dalam artikel ini adalah sesi bedah buku bestseller di Amazon yang mana anda boleh hasilkannya sendiri kontennya kurang dari 1-2 jam setiap hari.

 

 

Buku Simple, Tapi Terjual Beratus Unit SETIAP HARI..

Buku ini mengajar anak-anak cara bagaimana untuk melatih kemahiran menggunakan ‘motor skill’ mereka. 

Bagi saya, konten buku ini sangatlah simple dan genius. Kenapa? Kerana di pasaran United States sangat kurang buku yang. berbentuk begini.

…dan oleh sebab itu buku diatas ni berjaya kekalkan status BESTSELLER setiap bulan di Amazon. 

Untuk pengetahuan anda, bagi mencapai status buku bestseller di Amazon, buku tersebut perlukah berada #1 BSR bagi kategori ataupun sub-kategori dalam tempoh 1 minggu berturut-turut.

Manakala, untuk mencapai #1 BSR.. 

Buku anda perlu terjual sekurang-kurangnya MINIMUM 20 UNIT setiap hari.

 

 

Berapa Buku Ini Terjual Setiap Hari?

Ya betul.. Anda tak tersilap tengok.. 

Buku ini dianggarkan terjual 800 Unit SETIAP HARI..

Ianya berterusan terjual setiap hari sejak dilancarkan lebih setahun yang lepas..

 

 

Macam mana saya tahu anggaran jualan buku ini setiap hari?

Senang sahaja, setiap produk yang dijual di Amazon mempunyai #BSR tersendiri. BSR ialah Best Seller Ranks.

Ianya dikelaskan untuk memudahkan amazon meletakkan buku yang mana sesuai berada di ranking teratas didalam algoritma carian di Amazon. 

Jika buku anda terjual, #BSR buku anda akan makin menurun. Bermakna, makin RENDAH #BSR, makin TINGGI JUALAN lah jualan buku anda.

 

 

Gambar diatas ini merupakan #BSR bagi buku yang saya ingin saya ‘bongkarkan’

Ianya berada pada ranking #135 bagi kategori semua BUKU yang terjual di Amazon.

Berapa jenis buku dijual dalam laman web Amazon?

JUTA.. BERPULUH JUTA BUKU yang terdapat dalam laman web amazon buat masa ini dan ianya meningkat dari hari ke hari..

…dan buku ini berada di ranking 135 daripada puluhan juta buku di Amazon.

 

 

Berbalik kepada jualan buku tersebut..

LEBIH 800 Unit buku terjual SETIAP HARI.. 

Jadi, berapa UNTUNG untuk sebuah buku ini yang terjual?

 

 

Price

Buku ini dijual pada tanda harga $5.99 seunit.

…dan pada harga tersebut, pemilik akan menerima ROYALTI/UNTUNG buku adalah $1.44 seunit.

 

NAK KIRA KEUNTUNGAN PEMILIK BUKU NI?

Jika ianya BERTERUSAN terjual 800 Unit SETIAP HARI..

$1.44(Profit) x 800 (Unit Terjual)

= $1,152 Setiap Hari x 30(Hari)

=$34,560 PROFIT BERSIH 

 

Bersamaan, RM140,000 Profit Sebulan..

Ini adalah anggaran profit bersih ya.. Selepas ditolak semua kos cetakan, shipping & handling oleh Amazon.

Buku simple macam ni pun boleh buat LEBIH 6 ANGKA setiap bulan.. 

Untuk SATU BUKU SAHAJA..

 

Simple? Betul Ker Simple Sangat Konten Buku Ni?

Dibawah ni saya ada tunjukkan konten dari buku tersebut.. Anda boleh tengok dan perhatikan jenis konten yang buku tersebut berikan..

 

Simple je kan?

Konten macam ni sangatlah mudah untuk dihasilkan.. Konten ini lebih kepada aktiviti yang memerlukan kanak-kanak menggunakan motor skil dengan penggunaan gunting.

Caranya lebih kepada aktiviti memotong gambar mengikut arahan yang diberikan.

 

Gambar-gambar yang penulis buku ini gunakan, boleh didapati secara percuma melalui laman web freepik.com ataupun yang berbayar dengan kos yang SANGAT MURAH seperti yang ditawarkan di CREATIVE FABRICA 👈 ini.

 

 

Lebih menarik lagi, anda boleh menggunakan pelbagai jenis gambar (yang sesuai) dengan niche buku anda & hasilkan satu buku aktiviti kanak-kanak dengan mudah dan pantas. 

 

Bayangkan, berapa unit buku berbentuk ‘Scissors Skills’ ini yang boleh anda hasilkan dalam masa sehari jika anda tahu betapa mudahnya untuk hasilkan buku aktiviti sebegini.

 

 

Serius la? Ini je konten buku yang terjual LEBIH 800 Unit SEHARI?

YA BETUL!

Konten nya simple sahaja..

Tapi, MESTI MAHAL nak buat buku-buku macam ni kan?

 

Hmm..

Kalau anda tak baca #BEDAHBUKU ini, mungkin anda tak tahu yang konten macam ni pun ada PERMINTAAN TINGGI di Amazon.. 

Ataupun, anda terpaksa membayar dengan harga yang mahal untuk upah FREELANCER buatkan konten buku untuk anda..

 

Oh yaa.. 

Menariknya.. Kami, tim #Amazpreneur pun ada sediakan template untuk konten macam ni.. SEBIJIK SAMA.. 

Cuma perlu tukar konten ikut kreativiti anda sendiri..

 

Berapa HARGA TEMPLATE ini ya?

Untuk 1 Template macam ini, selalunya tim kami akan letakkan CAJ bernilai RM200-RM500 untuk 1 template konten aktiviti kanak-kanak.. 

TAPI..

Jika anda dapatkan BLUEPRINT: Activity Book, ianya adalah PERCUMA SAHAJA.. 

PALING PENTING.. Ianya disertakan dalam file PPT/PowerPoint sahaja..

 

Siap saya tunjukkan video step untuk buat aktiviti macam ini..

 

YA! PERCUMA SAHAJA..

Ianya akan disertakan bersama akses video-video panduan Blueprint: Activity Book.