Buat Website Guna Canva?

Boleh kata sekarang RAMAI sangat yang guna 🎨 CANVA.

Tapi, KEBANYAKANNYA, adalah untuk edit simple image je kan?

Ada yang NAK TAHU cara macam mana nak buat 🛒 WEB JUALAN POWER hanya guna CANVA?

Sebenarnya, ramai lagi yang BELUM TAHU potensi sebenar platform seperti CANVA ni.

Sejak 2020, Canva makin aktif menambah beberapa tools power yang boleh membantu kita as user ni untuk capai Ultimate Skill menggunakan platform mereka ni.

Salah satunya adalah, ‘Publish as Website’.

Ciri tersebut boleh bantu user untuk hasilkan website, sales page ataupun landing page dengan mudah.

Sediakan design, dan publish design tersebut sebagai web.

Dalam artikel kali ini saya nak ajar anda untuk BUAT SENDIRI website dengan menggunakan fungsi yang Canva berikan ini.

Secara tak lansung, anda dapat JIMAT MASA & WANG untuk hasilkan website sendiri.

Serius mudah je.

Okay, sebagai contoh ini one page web yang saya buat menggunakan Canva,

Boleh view mobile sini: bit.ly/3KIU2hX

Seperti yang sedia maklum, kebanyakan user yang masuk ke web mostly adalah melalui mobile.

Jadi, cara yang saya nak ajarkan ni adalah untuk design web jenis mobile view sahaja.

1st sekali, klik dekat ‘Create a Design’.

Then, masukkan width 1080px dan height 1920px.

Ini adalah default size untuk mobile screen.

Seterusnya, saya akan guna formula simple yang saya biasa gunakan untuk hasilkan One Page Web,

Iaitu:

  1. 🧾Social Proof
  2. 📰Headline & Subheadline
  3. 🖼️Gambar Produk
  4. 💵Harga
  5. 🛒CTA
  6. 📇Tambahan Gambar
  7. 🧲Ciri-ciri/Fungsi Produk

Dekat bahagian Call to Action button tu, anda boleh masukkan apa-apa link untuk redirect ke mana-mana link yang mahu.

Samada payment gateway, link ke shopee ataupun terus ke whatsapp.

Seterusnya, bila sudah selesai masukkan content.

Terus klik, ‘Publish as Website’ dan pilih web style ‘ Scrolling’.

Next, copy link tersebut & pendekkan link asal dekat mana-mana short url platform seperti bitly atau owly.

*Advance*

Jika mahu retarget kembali user yang visit web page anda, boleh cuba menggunakan platform short url KlikSini.

Bagusnya platform ini, kita boleh masukkan pixel facebook untuk retargeting kembali prospek melalui fbads.

Oh yaa..

Kalau NAK JIMATKAN MASA untuk buat sendiri web page tu, kami ada lebih 16 Jenis Template yang anda boleh pilih & tukar content sendiri.

Seterusnya, boleh publish terus web page tu.

Kalau ada yang berminat, boleh dapatkan di:

qimi.co/sp/canva

…dan masukkan code: TWTR20 untuk DISKAUN TAMBAHAN RM20.

Kongsikan

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook